Mikä ihmeen tanssitiede?

blogi tai galleria 3 Natasha King.jpg

Tanssitiede pähkinänkuoressa tähtää edesauttamaan tanssijoiden hyvinvointia. Tämä kattaa sekä fyysisen, eli kehon hyvinvoinnin, kuin myös psykologisen, eli mielen hyvinvoinnin. 

Tanssitiede on kasvava tieteenala. Sen tavoitteena on tutkia tanssiharjoittelun eri aspekteja mm. biomekanisesta, fysiologisesta, psykologisesta, sosiaalisesta, ravitsemuksen, lääketieteellisestä ja kuntoutuksen näkökulmasta.

Mitä tutkitaan?

Tanssitieteellisen tutkimuksen tekijöiden tavoitteena on edesauttaa tanssin kentällä toimivia (harrastajat, ammattitanssijat, tanssinopettajat) ennaltaehkäisemään loukkaantumisia, optimoimaan tanssiharjoittelu, sekä edesauttamaan tanssijoiden kuntoutusta ja kuntoutuksen ammattilaisten osaamista. Lisäksi tutkimusta tehdään tanssin monista hyödyistä ei-tanssiville ihmisryhmille, esim. pitkäaikaissairaille, kehitysvammaisille tai ikääntyneille.
 

’Taiteilija urheilija’

Urheilutieteessä tutkimusta on tehty vuosikymmeniä. Tätä tutkimusta totta kai sovelletaan myös tanssiin ja tätä kautta olemme saaneet valtavasti tietoa, joka hyödyntää myös tanssijoita. Miksi sitten tarvitaan tanssitiedettä omana alanaan? 

Urheilutieteen professori Craig Sharp antoi tanssijoille ensimmäisenä nimityksen ’artist athlete’ – vapaasti suomennettuna taiteilija urheilija. Tämä nimitys oli askel kohti tanssin parempaa ymmärrystä ja arvostusta sekä urheilulajina että myös taiteenalana. 

 

Tanssin ymmärtäminen lajina

Tanssissa on urheilusta poiketen tanssiteknisiä lajinalaisuuksia, joita on vaikea ymmärtää, ellei tanssi lajina ole tuttu. Keholta vaaditaan paljon sellaisia asentoja ja linjoja, joihin sitä ei ole suunniteltu, ja jotka kuitenkin kuuluvat päivittäiseen harjoitteluun. 

Jos olet koskaan treenatessasi tuntenut kipua, tai loukkaantunut, mistä hait apua? Ymmärrettävästi julkisessa terveydenhuollossa ei olla erikoistuttu tanssifysioterapiaan ja lääketieteeseen. Tällöin yksi ehdotetuista ratkaisuista on saattanut olla tanssin kokonaan lopettaminen tai kehotus yksinkertaisesti olla tekemättä liikettä, jossa kipua tuntuu. 

Tanssia lajina ymmärtävä taas osaa etsiä muunlaisia keinoja lähestyä ongelmaa. Ymmärretään, että liikettä ei voida olla tekemättä, kun se on osa lajitreeniä tai esimerkiksi tiettyä koreografiaa. Tällöin voidaan miettiä, miten tukea tuon liikkeen suoritusta. Ymmärretään ehkä paremmin missä syy kipuun voisi olla, muutetaan suoritustapoja, ja mietitään sellaisia oheisharjoitteita, jotka voivat tukea turvallista tanssiharjoittelua jatkossa.

Siksi onkin hienoa, että enenevissä määrin Suomestakin löytyy ammattilaisia, jotka ovat erikoistuneet tanssijoiden kuntoutukseen ja ohjaamiseen. Jos olet osaavan avun tarpeessa, kurkista ensin DHF (Dance Health Finland) sivuilta! https://www.dhf.fi/tanssilaaketieteen-rekisteri Sieltä löydät tanssijoiden hoitoon ja kuntoutukseen erikoistuneita ammattilaisia ympäri maan.

 

Tutkimukset käytäntöön

Tanssitieteellistä tutkimusta tehdään koko ajan enemmän ja tieteenala on kasvussa. Vaatii kuitenkin työtä, että tuo tutkittu tieto saavuttaisi tanssin kentän. Täten haluan täällä blogissa tuoda tutkimuksia helposti luettavaan muotoon ja tanssijoiden, tanssin harrastajien ja tanssinopettajien saataville. Kerrothan, jos jokin aihealue erityisesti kiinnostaa! Seuraavassa postauksessa käyn läpi tanssijoiden venyttelyyn ja liikkuvuusharjoitteluun liittyviä asioita.

- Oonasofia

 

Lue lisää tanssitieteestä: