Dance. Search. Blossom.
 
 

KUKA

Oonasofia

 
 
 
18.jpg
 
 
 

Moi! 

Mun nimi on Oonasofia. Olen työskennellyt sekä tanssijana, tanssinopettajana, että koreografina ja tanssi on ollut osa elämää 3-vuotiaasta saakka. Onnekseni olen saanut tehdä siitä ammatin itselleni.


Olen lisäksi fysioterapeutti ja tanssitieteilijä. Tanssitieteen maisterin opinnot (MSc Dance Science) suoritin Englannissa, missä edelleen on toinen kotini. Ennen Englantia asustelin jonkin aikaa Espanjassa – maailma on ollut ihanan avoin ja sinne mennään minne nenä ja sydän näyttää!

 
 
 
Photo: Amanda Heino

Photo: Amanda Heino

 
 
 

Miksi ja kenelle kirjoitan?

Aloitin kirjoittamaan blogia, sillä haluan tuoda näyttöön perustuvan tutkitun tiedon helposti saataville Suomen tanssin kentälle. Tutkimusartikkelit ovat usein vaikealukuisia, ja tanssitieteen tutkimus lähinnä englanniksi julkaistua. Blogini tarjoaa tietoa helppolukuisesti kaiken ikäisille ja tasoisille tanssijoille, ja tavoite on, että tuo tieto olisi myös helposti sovellettavissa omaan tanssiarkeen.
Blogin nimi ’Dance. Search. Blossom.’ viittaa etsimiseen ja tutkimiseen niin taiteessa kuin tieteessä. Taiteen tekeminen ja luova prosessi on jatkuvaa tutkimista ja kokeilua, ja toisaalta tieteellisen tutkimuksen mahdollisuudet tämän tukena ovat itselleni yhtä tärkeitä terveyden näkökulmasta.


Eri rooleissani tanssin kentällä haluan…

Opettajana haluan ennen kaikkea korostaa jokaisen tanssijan yksilöllisyyttä. Haluan auttaa ja tukea jokaista tanssijaa erilaisine kehoineen löytämään omat voimavaransa ja antaa selkeää ohjausta liikkeen ’oikean’ suoritustavan löytämiseksi. Pohditaan missä liike syntyy ja miten. Tunnista riippuen painotan opetuksessani teknistä puhtautta, kannustaen myös irrottamaan siitä sallien itsensä liikkumaan vapaana maneereista. Uskon irti päästämisen kauneuteen.


Koreografina ja esiintyjänä haluan tutkia vähäeleistä ja vahvaa läsnäoloa, kykyä vaikuttaa katsojaan ilman fyysisellä tekniikalla vakuuttavaa suorittamista. Minua kiehtoo liikkumisen helppous ja riisuttu liike, joka syntyy pakottamatta. Toisaalta rakastan isoa ja näyttävää liikettä, tilan pelotonta haltuunottoa sekä vilpitöntä yhteyttä yleisöön, oli se mikä tahansa. Lavalla läsnäolo, presenssi ja sen aitous kiinnostaa enemmän kuin tekninen suoritus.

Fysioterapeuttina haluan auttaa tanssijoita löytämään täyden potentiaalinsa ennaltaehkäisevää työtä tehden ja oikeanlaiseen oheisharjoitteluun keinoja antaen. Haluan auttaa tanssijoita ymmärtämään omaa kehoaan paremmin – kehoja ja rakenteita on monenlaisia ja jokaisella on omat vahvuutensa. Siksi yksi ja sama tapa harjoitella ei ole optimaalista kaikille. Minua kiinnostaa myös tanssin hyödyt ja sen tuoma ilo ei-tanssivissa yhteisöissä ja ihmisryhmissä.

Tutkijana haluan ymmärtää entistä paremmin tanssijan biomekaniikkaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä, tanssiharjoittelun turvallisuutta, ja kuinka ’väärät’ suoritustavat ovat yhteydessä loukkaantumisiin ja rasitusvammoihin. Tällä hetkellä tutkin aukikiertoon ja sen optimointiin liittyviä tekijöitä ja mahdollisuutta parantaa aukikiertoa turvallisesti. 


Ihmisenä haluan olla lämmin ja läsnä, nauraa ja olla hiljaa, keskustella ja kuunnella. Haluan tehdä sen minkä voin auttaakseni muita. Haluan seikkailla. Haluan pysähtymisen ja läsnäolon hetkiä, vaikken pysykään maantieteellisesti paikallani vuotta pidempään. Haluan kuunnella meren kohinaa palmun alla, kehittyä läpi elämän –  ja nauttia kaikesta siitä mitä jo on. Elämä ja onni on tässä.

“I never made one of my discoveries through the process of rational thinking.”
- Albert Einstein

Rakastan tieteen aukottomuutta, mutta niin myös taiteen vapautta, sen rajattomuutta ja järjettömyyttä. Toivon, että kirjoituksessani taiteen ja tieteen raja katoaa ja ne palvelevat saumattomasti toinen toisensa tarpeita helposti lähestyttävällä tavalla. Tanssitiede ei pyri viemään iloa ja kauneutta tanssista vaan päinvastoin; se pyrkii ymmärtämään ja tukemaan tanssijaa sekä harjoittelua taiteen ja esiintyjän takana.

Tätä kaikkea on blogini ja sivuni. Ja kaiken keskiössä on tanssi.

 
 
Photo: Amanda Heino

Photo: Amanda Heino

Ota rohkeasti yhteyttä

Otan erittäin mielelläni vastaan juttuideoita blogiin! Tai jos haluat lukea jostain aiheesta lisää, autan mielelläni sinua löytämään lisää kirjallisuutta aiheesta. 

Jos sinulla on fysioterapiaan liittyviä kysymyksiä vastaan niihin mielelläni, tai tarvittaessa autan sinua löytämään tanssifysioterapeutin läheltäsi. 
Lähden suurella ilolla ja innolla mukaan kaikennäköisiin yhteistyöprojekteihin, ota rohkeasti yhteyttä niin ideoidaan yhdessä! :)
Kysymyksiä voit jättää blogikirjoitusten kommenttikenttään tai minulle sähköpostitse oonasofia.saukkonen@gmail.com. 

Voit laittaa viestiä myös Instagramin kautta: @dance.search.blossom.

Ihanaa, että löysit tiesi tänne, pysytäänhän kuulolla!
- Oonasofia

 
 
 

“Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist.” 

/  - Pablo Picasso  /